Ποιοι είμαστε

Η Λέσχη Αυτοκινήτου Βόλου ιδρύθηκε το 1976. Το πρώτο όνομα ήταν Λέσχη Αυτοκινήτου Μοτοσικλέτας Βόλου…(Λ.Α.Μ.Βόλου). Σκοπός των ανθρώπων που ίδρυσαν την Λέσχη ήταν πρώτα η προσωπική τους αγάπη για το Μηχανοκίνητο Αθλητισμό και κατά δεύτερον αυτό να το διαδώσουν και σε άλλους έτσι ώστε το σπόρ σιγά – σιγά να γίνεται γνωστό. Εκτός των αγώνων η ίδρυση μίας Λέσχης στην πόλη είχε ως σκοπό ακόμη την καλλιέργεια της αγάπης για το αυτοκίνητο, διοργάνωση επιδείξεων – εκδηλώσεων – εκδρομών, προβολή των κανόνων οδικής συμπεριφοράς και του ΚΟΚ κ.α.

Με κινητήριο άξονα την αγάπη και το πάθος μας για το μηχανοκίνητο αθλητισμό, σεβόμενοι την πλούσια ιστορία που μας άφησαν παρακαταθήκη οι πρωτεργάτες της Λέσχης και οδηγό μας τη συνεχή και σκληρή προσπάθεια , θέτουμε ως στόχο μας η Λ.Α.ΒΟΛΟΥ να εξελιχθεί και να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία της ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, προσφέροντας άριστες διοργανώσεις στον δύσκολο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πάντα με ασφάλεια και πάντα κοντά σε αγωνιζόμενους αλλά και στο φίλαθλο κοινό.

Η ιστορία μας

Οι πρώτοι αγώνες που διοργάνωσε η Λέσχη, ήταν αγώνες δεξιοτεχνίας αυτοκινήτων, και σαν χώρος διεξαγωγής, η παραλία του Βόλου και η περιοχή του Νοσοκομείου (όπου σήμερα βρίσκεται το πάρκο Αναύρου) σε μία τεράστια …..αλάνα από χώμα!!! Μετέπειτα η Λέσχη διοργάνωσε αγώνες δεξιοτεχνίας στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το 1977 διοργάνωσε αγώνα Moto Cross σε πίστα όπου υπήρχε στο χωριό Σέσκλο με μεγάλη επιτυχία. Η διοργάνωση του Rally Κένταυρος ξεκίνησε αργότερα το 1978, χωρίς να μετρά στο Πρωτάθλημα και το 1979 το 1ο Rally Κένταυρος είναι γεγονός και από τότε έως σήμερα, βρίσκεται πάντα στο καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Ο αγώνας όλα αυτά τα χρόνια αγαπήθηκε ιδιαιτέρα και είναι μία από τις κορυφαίες συναντήσεις της χρονιάς, με τις ειδικές διαδρομές του Πηλίου να είναι οι αγαπημένες των αγωνιζόμενων και των θεατών αφού η περιοχή του Πηλίου προσφέρεται για ένα ευχάριστο αγωνιστικό διήμερο, αλλά συνάμα να αποτελεί και μία από τις πλέον…….. τεχνικές διαδρομές.

Η Ανάβαση Πορταριάς ξεκίνησε το 1982.. και η συγκεκριμένη μορφή αγώνων σιγά – σιγά έγινε η πιο ¨λαοφιλή¨ μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ο ¨θίασος¨ του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Αγώνων Αναβάσεων αγάπησε τον συγκεκριμένο αγώνα λόγω και της ομορφιάς της περιοχής και έτσι κάθε χρόνο οι συμμετοχές αγγίζουν τριψήφιο αριθμό! Η αγάπη όμως για το αυτοκίνητο ήταν μεγαλύτερη και έτσι αποφασίσθηκε το άθλημα της Μοτοσικλέτας να το αφήσουμε.

Μέχρι σήμερα , εκτός του Rally Κένταυρος και της Ανάβασης Πορταριάς, που γίνονται κάθε χρόνο, η Λέσχη έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία Rally Sprint, στην περιοχή του Πηλίου (Αφέτες) και στα Χάνια . Τα τελευταία χρόνια η Λέσχη διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Rally ¨ΟΘΡΥΣ¨ στην περιοχή του Αλμυρού. Ακόμη έχει διοργανώσει και πολλούς αγώνες Kart στην τότε πίστα που υπήρχε, πίσω από το σημερινό Πανθεσσαλικό Στάδιο.

To 1985 & 1986 συνδιοργάνωσε αγώνα ταχύτητας αυτοκινήτου, στη Βιομηχανική περιοχή Βόλου, με την Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Αθήνας (Α.Λ.Α.) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό της Λέσχης έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες διοργανώσεις του Rally Acropolis, Rally Χαλκιδικής , Ελληνοιταλικό 4Χ4 και σε πολλούς Πανελλήνιους αγώνες. Επίσης η Λέσχη κατά καιρούς έχει διοργανώσει πολλές εκδρομές ανά την Ευρώπη για παρακολούθηση αγώνων της Formula 1 προς απόκτηση εμπειρίας των μελών της. Ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη Λέσχη σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, με τεράστια εμπειρία και με πολύ ικανό στελεχιακό δυναμικό.

Τα τελευταία χρόνια η Λέσχη αποσκοπεί, εκτός της διάδοσης του μηχανοκινήτου αθλητισμού, στην ψυχαγωγία των μελών της, στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής της Μαγνησίας, μέσω της διοργάνωσης των αγώνων, στην παροχή βοήθειας στα διάφορα Όργανα της πολιτείας, και στην σωστή οδηγική συνείδηση των οδηγών.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το Σωματείο μας είναι κατά γενική ομολογία, από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα, αφού πέραν των εξαιρετικών του αθλητών, έχει να αναδείξει και γενιές άριστων στελεχών όλων των επιπέδων και βαθμίδων σε οργανωτικό επίπεδο. Σε όλα αυτά τα χρόνια ζωής της Λέσχης, ¨το τιμόνι¨ της Λ.Α.ΒΟΛΟΥ είχαν ως πρώτος Πρόεδρος ο Φλωριάς και ακολούθησαν οι Άθας Σαμαντζής, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Γαρουφαλιάς Σοφοκλής, Ευάγγελλος Δημόπουλος, Δημήτριος Γαρουφαλιάς και τέλος ο σημερινός Πρόεδρος Αντώνης Σταφυλοπάτης. Με την απόφαση 163/2012 του Μονομελούς πρωτοδικείου Βόλου η Λέσχη μετετράπη σε Αθλητικό Σωματείο σύμφωνα με τον ν.2725/99, πλήρως αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την υπ’αριθμόν πρωτοκόλλου 37577/17-12-2013 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αριθμό Μητρώου Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης ΦΣ21.

Οι αθλητές μας

Αφιέρωμα